26 Eylül 2015 Cumartesi

Kışlık Domateslerim

Sonbahar geliyor, akşamlar hafif hafif üşütmeye başladı. Eylül ayında kış kendini hatırlatırken, "kış hazırlığını yapmayı unutma :)" diye de kulağa fısıldıyor.

Her sene Eylül ayında, en severek yaptığım şey domates soslarım. Kışın kavanozları açıp, mis gibi domates kokusu ve lezzetiyle yaptığım çorbaların, makarnaların tadına doyum olmuyor çünkü :)
 
Herkesin kendine göre bir tarifi ve püf noktaları var. Bu yazıda bunları yazmak istiyorum şimdi.
 
Öncelikle, her domatesten yapabilirsiniz sosunuzu. Ama, en başarılı sonucu sırık domates diye bilinen, ince uzun domates çeşidiyle alıyorsunuz. Çünkü, bu domates çeşidi etli ve susuz, yani yaptığınız sos daha koyu ve lezzetli oluyor. 
 
Domatesleri yıkayıp, çatalla üzerlerini 5-6 defa deliyorum. Kaynayan suyun içine atıp, yaklaşık 5 dakika kaynatıyorum. Bu şekilde kabuklarını soymak çok kolaylaşıyor. Bazı tariflerde, kabukları soymuyorlar. Ancak, özellikle bu devirde kabukların sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Tarımsal üretimde maalesef, o kadar çok kimyasal madde kullanılıyor ki, yıkayarak arındırmak mümkün değil.


Kabuklarını soyduğum domatesleri, blendırdan geçiyorum ve büyükçe bir tencereye alıyorum. Her 5 kilo için, yaklaşık bir çay bardağı zeytinyağı ve 3-4 tatlı kaşığı tuzu tencereye ilave ediyorum. Orta hararetli ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişiriyorum. Bu süreyi geçmeyin, çünkü tadı ve kokusu salçaya dönüveriyor. O da güzel elbette, ama amacımız kışın, o güzelim yaz domatesinin kokusunu almak, öyle değil mi?

 
Altını kapattıktan sonra da, temiz kavanozlara sıcak sıcak doldurup, yeni kapakları üzerine sımsıkı kapatın. Kavanozu temiz bir bezin üzerine ters çevirin ve soğuyana kadar öylece bırakın. Böylelikle, ağzı sıkı kapanmayan olursa farkedebilir, müdahale edebilirsiniz.
 
Kışlık domatesleriniz hazır. Kavanozlarınız ağzı açılana kadar uzun süre dayanır. Ancak, ağzı açıldıktan sonra buzdolabında saklayın ve en geç bir haftada tüketin.
 
Kışlık menemen sosu hazırlamak istiyorsanız : İnce ince doğradığınız yeşil biberleri yağda kavurun ve pişirdiğiniz domates sosuyla her ikisi de sıcakken karıştırın. Aynı şekilde kavanozlara doldurun, ağızlarını sımsıkı kapatın.
 

Pişirdiğiniz bu sosu, çeşitli çorbalarınızda, makarnalarınızda ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Hem pratik hem lezzetli olacaktır.
 
Afiyet olsun :)

19 Eylül 2015 Cumartesi

Kot Pantolonlar Çanta Oldu :)

Eskilere kıyamayanlardan mısınız siz de? Ben öyleyim biraz. "Dursun, belki işe yarar" diye birçok şeyi atamam.

Hele de eski kot pantolonlar. Hayal kurarım, zihnimde çantalar dikerim, yatak örtüleri, yastıklar dikerim.

İşte, bu fikirlerimden birini hayata geçirdim. Eski kot pantolonumun bacak kısımlarını kestim ve kocaman bir plaj çantası yaptım. Yeşil puantiyeli kumaşımdan da iç kısmını diktim, bol cep de yaptım içine. Çünkü, bu kocaman çantaları kullanmak çok rahat, ama, aradığını bulamamak insanı sinir ediyor.

Dışı biraz sade, belki daha sonra keçe ile süslerim. Ama şimdilik böyle iyi.




17 Eylül 2015 Perşembe

Lokum Sever Misiniz ?

Malum, yaz hala devam ediyor. Yaz meyveleriyle reçel yapmak, kışa hazırlanmak bu aralar yapılabilecek en güzel şeylerden biri. O güzelim şeftaliler, erikler... Kısaca yaz meyvelerinin hem kendisi çok lezzetli, hem reçelleri.

Ben de, geçen akşam, erik marmeladı yapmak üzere yola çıktım :) Erikleri önce yıkadım, sonra ölçülü şekerini üzerine ilave ederek kısık ateşte pişmeye bıraktım.

Ve televizyona daldım :))

Kokuya bir koştum ki, şeker iyice ağdalaşmış, neredeyse yanacak.

Hemen altını kapattım. Tezgahı sildim, kuruladım. Tezgaha sıcak haliyle marmeladımdan arta kalanı döktüm, soğumaya bıraktım. Ilınınca elimle küçük parçalara ayırdım.

Minik erik toplarını fındığa buladım ve işte size ev yapım müthiş lokumlarım...

Haydi siz de deneyin ve hiçbirşeyi ziyan etmeyin ;)

 
 

Çerçeveler

Duvarları süslemenin en güzel yolu, kuşkusuz, çerçevelerin içine sevdiklerimizin fotoğraflarını koymak ve onları duvara asmaktır.

Biriktirdiğimiz anılarımızı ve sevdiklerimizin fotoğraflarını duvarlarda görmek hepimizi mutlu eder. En zoru çerçeveye karar vermektir belki de... Çeşit çeşit, renk renk çerçeveler arasından seçim yapmak zordur.

İkea'dan aldığım şu çerçeveler gözüme çok sade gözükünce süslemeye karar vermiştim. Boyayayım dedim, ama, nasıl ve hangi renk olacağına karar veremedim. Sonra, aldım elime altın, bordo, koyu yeşil ve turkuaz metalik akrilik boyaları, bir çay tabağının dört bir tarafına sıktım. Sonra işaret ve orta parmağımı hafifçe daldırdım boyalara ve parmaklarımla boyadım çerçeveleri. Sonuç benim hoşuma gitti. İstediğim gibi canlandılar. Biraz alacalı ama farklı oldular :)


 
 
Çerçevenin yakından görünüşü de böyle. Fotoğraf kalitesi pek iyi değil ama telefonum arızalı bu aralar. Daha sonra daha aydınlık çekimlerini eklerim.
 
 
     Çerçevelerin orijinali için buraya tıklayabilirsiniz.

14 Eylül 2015 Pazartesi

Vişne Likörü Sever Misiniz ?

Vişne en sevdiğim yaz meyvelerinden biridir. Reçeli, şurubu ve illa ki likörü pek güzel olur.

Geçen yaz koca bir kavanoza vişne likörü yaptım, ama yazlıkta unuttum :) Eee, likör bu, eskidikçe güzelleşiyor. Yaz başında içmeye başladık, ki neredeyse 9 ay dinlenmişti ve çok lezzetliydi.

İnternette pek çok tarifini bulabilirsiniz vişne likörünün. Farklı malzemeler ekleyen olduğu kadar, yapılışında da bir çok farklılıklar var. İçine tarçın, karanfil ilave edebilirsiniz. Ancak ben sıcak şarabı da pek sevmem, o yüzden ilave etmedim. Sadece vişne, şeker ve votka.

Gelelim tarifimize:

Malzemeler:

3 kg vişne
1,5 kg şeker
70 cl votka ( ben votka istanblue kullandım)
 
Yapılışı:

Vişneleri yıkayıp, saplarını temizleyin. 5 litrelik kavanoza vişnelerin tamamını yerleştirin. Üzerine tozşekeri dökün. Bir şişe votkayı üzerine boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın. İşte bu kadar.

Karanlık, güneş görmeyen bir yere yerleştirin. İlk bir hafta boyunca günde bir defa altüst edin ki şeker tamamen erisin. Sonra bırakın karanlık dolapta uyusun.

Üç ay sonra vişne likörünüz servise hazırdır. Süzün ve şık bir şişe içine dökün, en az bir sene dayanacaktır. Yılbaşında dostlarınıza hediye edebilir, türk kahvesinin yanında ikram edebilirsiniz. Vişne tanelerini ise bir saklama kabında buzdolabında saklayın. Pasta süslerken kullanabilir veya aklınıza esince birkaç tane ağzınıza atabilirsiniz ;)

Ama yazlıkta unutmayın :)